Przepis na Lukier do dekoracji cupcakes

Buttercream. Frosting. Frost a cake
. Amerykanie szaleją na punkcie cupcakes, a Wy coraz częściej pytacie o to, jak udekorować babeczki i czy pokazywany przeze mnie
lukier plastyczny
nadaje się do tego. Owszem, nadaje, ale tak naprawdę
lukier do dekoracji cupcakes
to lukier na bazie masła, taki
krem maślany
z dużą ilością cukru pudru (w końcu to lukier). Jest słodki, ale daje nieograniczone możliwości dekoracji. Wszystko zależy od Waszej pomysłowości.
Dzisiejszy lukier jest idealny do dekoracji cupcakes (polecam przepis na klasyczne
cupcakes
), muffinów, babeczek, tortów,
rolad
itd. Jest rewelacyjny i możecie go przygotować w kilka chwil. 🙂 W dodatku lukier możecie dowolnie barwić barwnikami spożywczymi lub naturalnymi (np. sokami). Możecie też go aromatyzować różnymi dodatkami, tak jak krem, dodając troszkę dżemu, kakao czy zmiksowanych owoców. Wszystko zależy od tego, jakie babeczki czy tort chcecie ozdobić.
Przepis na
lukier do dekoracji cupcakes
jest w wersji podstawowej, czyli waniliowej. Udekorowane babeczki czy torty proponuję trzymać w lodówce (lukier szybko tam zastyga), a przynajmniej schłodzić kilka minut przed podaniem. Ale nie ma przeciwwskazań, by zostały w temperaturze pokojowej, lukier i tak wyschnie. Na pewno dekoracje się nie „rozjadą”, możecie też babeczki spokojnie przewieźć na drugi koniec kraju i wręczyć bliskiej osobie zamiast kwiatów. 🙂

Składniki na lukier do dekoracji:

  • ok. 4–5 łyżek mleka
  • ok. 450–500 g cukru pudru
  • 2 łyżeczki cukru z wanilią lub odrobina ekstraktu
  • 125 g masła

lukier do dekoracji Jak zrobić

Zobacz również: inny ciekawy przepis

misce użyłam jeszcze ciepłej (!) margaryny. Zmiksuj trochę cukru pudru i cukru waniliowego, aż masło będzie puszyste. Następnie dodaję cukier puder i kolejną łyżkę lub dwie mleka. Aby uzyskać gęsty, jedwabisty krem, ponownie wymieszaj cukier puder i niewielką ilość mleka. Cukier puder można dodawać jednocześnie, ale dodawanie go w sposób ciągły, z mojej perspektywy, jest bardziej bezpośrednie, aby przygotować ten lukier. Mimo braku mleka uważam, że krem jest gładszy. Za pomocą torebki na ciasto, butelki z rozpylaczem lub torby nałóż gotowy krem na babeczki w celu dekoracji. Lodowa skrzynia może być dobrym miejscem do przechowywania zaprojektowanych babeczek.


Opublikowano

w

przez

Tagi:

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *